[Przepis] Baechu doenjang guk czyli zupa z kapusty i pasty sojowej.


Podobno nie ma Koreańczyka, który nie lubiłby tej zupy. Jest bardzo smaczna i pożywna, chociaż jej przygotowanie trwa zaledwie parę chwil, a składniki ograniczają się głównie do kapusty i przypraw. Oto przepis na Baechu doenjangguk.

Baechu doenjang guk [zupa z kapusty i pasty sojowej deonjang (dwenjang) / 배추 된장국 / baechu doenjang guk / baechu  doenjang gook / baechu dwenjang guk / baychu dwenjang gook] to kolejna potrawa z serii utylizacyjnych. Wystarczy kilka liści kapusty i trochę ryżu… pod warunkiem, że mamy pod ręką koreańskie przyprawy ^^’ Jak zwykle zachęcam do zakupu oryginalnych past – tym razem przyda się nam doenjang.

Składniki:

700 gram kapusty pekińskiej (pół średniej główki)
1/3 kubka pasty sojowej doenjang (dwenjang)
10 suszonych rybek anchois (nie zapomnijcie wyciągnąć ich po ugotowaniu)
6 szkl. wody
1 zielona papryczka chilli
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki

Jest to bardzo duża ilość zupy, więc jeśli nie macie w planach wykarmić całej rodziny, to polecam podzielić te wartości przynajmniej przez 2 :)
Co więcej, w tej wersji przepisu nie używamy mięsa. Wiedzcie jednak, że równie popularna jest zupa baechu doenjang na wołowinie. Używa się jej wtedy wymiennie z anchois lub jako kolejny dodatek. Zamiast anchois używa się czasem tzw. fishcakes (prasowane płaty rybnego ‚ciasta’), jednak są one w Polsce równie ciężko dostępne co suszone anchois…:/ Zdaję się na waszą kreatywność – osobiście używam za anchois sosu rybnego, choć wiem, że nie osiągnę tym takiego samego efektu. Zazwyczaj daję go wtedy ok. 1 łyżki na szklankę wody, ale proponuję dostosować to do własnego smaku :)

Tak powinny wyglądać składniki na bezmięsną wersję baechu doenjang guk.

Składniki na baechu doenjang guk. Zdjęcie zaczerpnięte z maangchi.com.

Przygotowanie:

1. Parzymy kapustę. W tym celu wrzucamy ją do wrzącej wody i mieszamy przez 20 sekund, a następnie gotujemy przez minutę.

2. Zalewamy kapustę zimną wodą, płuczemy, myjemy by pozbyć się zanieczyszczeń i odcedzamy. Możemy ja w tym celu delikatnie wycisnąć.

3. Siekamy kapustę jak najdrobniej.

4. Do garnka wrzucamy posiekaną kapustę, rozdrobniony czosnek, posiekaną papryczkę, pastę sojową, anchois (bez głowy i wnętrzności) i mąkę. Mieszamy rękoma lub drewnianą łyżką. Podobno to bardzo ważne, by wymieszać wszystko przed dodaniem wody! Wlewamy wodę i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie skręcamy nieco gaz i gotujemy jeszcze 10 minut.

WOŁOWINA: Jeśli planujecie robić wersję wołową, zazwyczaj mięso wkłada się do garnka jako pierwsze i chwilkę podsmaża, a następnie dodaje się resztę składników. Musimy jednak pamiętać, że gotując mięso, na powierzchni będzie tworzyć się piana, którą trzeba usuwać.

WODA: Zupę możemy gotować na zwykłej wodzie lub też wodzie od płukania ryżu. Ryż w Azji najpierw płucze się w zimnej wodzie, a dopiero potem się go gotuje. Woda od płukania ryżu jest mętna, ponieważ zawiera dużo skrobi (mączki ryżowej) powstałej w procesie obróbki ziaren.

5. Nalewamy zupę do miseczek.

Podanie:

Baechu doenjang guk podajemy z ryżem, który wkłada się bezpośrednio do miseczki z zupą. Razem z zupą podaje się różne koreańskie przystawki.

Baechu doenjang guk jest najbardziej podstawową koreańską zupą. Istnieją również inne jej odmiany – ze szpinakiem, z liśćmi rzodkwi, z ziemniakami… Wszystko zależy od tego jakie warzywo dołożymy do naszej bazy.

Dla zainteresowanych, wrzucam również filmik (po eng) z przepisem na nasza zupkę od mojej ulubionej gotującej Koreanki – Maangchi :) Jest świetna, polecam!

Smacznego!

Dzięki: maangchi.com


Reklamy

2 comments on “[Przepis] Baechu doenjang guk czyli zupa z kapusty i pasty sojowej.

  1. no to znowu narobiłaś mi apetytu! zupa wygląda niesamowicie prosto, więc może w najbliższym czasie pokuszę się o wypróbowanie.. oczywiście o ile jest smaczna? w sumie zawsze możesz wpaść z gotowcem ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s