[Przepis] Bulgogi – koreańska grillowana wołowina.


Mając pyszną pastę ssamjang należy KONIECZNIE wypróbować jej do bulgogi. Widząc popularność tej potrawy,  postanowiłam w końcu wrzucić na nią przepis – choć grillowana wołowina, gdyby nie koreańskie dramy, wcale by do mnie nie przemawiała… No i chyba powinnam być im wdzięczna, bo bulgogi jest naprawdę pyszne! Choć moim osobistym faworytem zostanie robione z boczku daeji bulgogi, to warto czasem „rzucić się” na zakup świeżej wołowinki, by sprawdzić jak smakuje to, co ‚oni’ tak namiętnie jedzą w naszych ulubionych dramach :D

Składniki:

500 g wołowiny [to bardzo duża ilość, warto przemyśleć podzielenie tej porcji]
sałata i inne zielone warzywa liściaste
pasta ssamjang
świeże warzywa (marchewka, papryka ogórek)

Na marynatę:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka podprażonych ziaren sezamu [zabrakło mi białego, więc używam czarnego, nie sugerujcie się tym;)]
2 całe posiekane cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

1. Kroimy wołowinę w cieniutkie kawałki. Należy pamiętać, by robić to w poprzek włókien. Najłatwiej będzie ją pokroić, jeśli wołowina będzie lekko zmrożona.

2. Mieszamy składniki na marynatę z pokrojoną wołowiną.

3. Odstawiamy mięso na przynajmniej 2 godziny do lodówki.

4. Smażymy mięso małymi partiami na grillu lub na patelni o grubym dnie. Pod koniec smażenia możemy dorzucić ząbki czosnku.

4. Przekładamy mięso na półmisek i posypujemy posiekaną cebulką dymką i ziarnami sezamu.

Podanie:

Bulgogi podaje się na dwa sposoby.
Najbardziej podstawowa wersja to, po prostu – przełożenie smażonego mięsa na półmisek i podanie z warzywami.
Można też jeść je w postaci sałatowych sakiewek – tą wersję najczęściej oglądamy w dramach :)

1. Zawijamy każdy kawałek mięsa w liść sałaty, dodając do środka odrobinę pasty ssamjang [i według uznania innych zielonych warzyw].

2. Otwieramy szeroko usta i zjadamy sakiewkę ze smakiem :)

Bulgogi możemy przegryzać świeżymi warzywami, maczanymi w sosie ssamjang. Pasta idealnie pasuje do tej potrawy, nadając jej wyjątkowy słony i pikantny smak.

Po usmażeniu mięsa, na wytopionym tłuszczu smażymy kimchi, dodajemy ryż i tak otrzymane kimchi bokkeumbap  podajemy razem z bulgogi. Ryż smażony z kimchi nigdy nie był tak pyszny jak na tłuszczu po bulgogi! Marynata i smak smażonej wołowiny, którą przechodzi nasz ryż, są po prostu niezastąpione.

Smacznego!

Dzięki: maangchi.com

Reklamy

5 comments on “[Przepis] Bulgogi – koreańska grillowana wołowina.

  1. Pamiętam bulgogi z boczku (daeji bulgogi) i pewnie te z wołowiny jest równie pyszne ;) Raz jadłam w azjatyckiej restauracji bulgogi wołowe ale podane w dwóch miskach w jednej smażona wołowina z warzywami a w drugiej ryż – mogłam zapomnieć o robieniu sakiewek z sałaty hehe ale też było pyszne.

    • a tak, bo to ogólnie po prostu smażone mięso. Z tego co wiem, to podają bulgogi też w tej formie z warzywami bez sałaty, i nawet jakies mielono-gulaszowe formy bulgogi można znaleźć. Może do tego też kiedyś dojdziemy ;)

  2. uwielbiam bulgogi, ale staram się używać za każdym razem innego mięsa i różnych dodatków do sakiewek.. jedna z moich najlepszych wersji wyszła na schabie i na szynce, sakiewka z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku i kimchi :) pyszności.. a co do przepisu na boczku.. nie ma sobie równych mniam!

  3. kiedyś bulgogi zamówiłam sobie w restauracji w akcie desperacji – podane było w inny sposób bo nie było zawijane w sałatę tylko z uduszonymi w marynacie warzywami trzeba przyznać smakowało super….ale …..
    ….. postanowiłam że dzisiaj jest ten odpowiedni dzień żeby spróbować samemu zrobić ten przysmak Koreańczyków
    i trzeba przyznać teraz już rozumiem dlaczego oni tak są zakochani w bulgogi smaczniejszego mięsa w życiu nie jadłam :D coś mi się wydaję że to cudeńko będzie częściej gościć w moim menu :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s